4 vestigii istorice cu o vechime si valoare inestimabila descoperite pe teritoriul Romaniei

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Exista dovezi solide, conform carora, in arcul carpatic, ce se afla in cea mai mare proportie pe teritoriul Romaniei de astazi, s-au dezvoltat comunitati umane inca de acum 65.000 ani, cu o cultura proprie si obiceiuri. Deci este de neconstestat faptul ca civilizatiile ce au prosperat pe acest teritoriu al Carpatilor au lasat urme, ascunse in solul Romaniei si nu numai.

In continuare, vom prezenta succint cinci dintre cele mai vechi si valoroase vestigii istorice descoperite de-alungul timpului pe teritoriul Romaniei, descoperiri care ar trebui sa ne faca sa cunoastem istoria romaneasca exact asa cum este aceasta, si nu cum vor altii sa credem ca este.

1I. „Ion din Anina” – cel mai vechi Homo Sapiens din Europa

Descoperit in 2002 de un grup de speologi intr-una din pesterile din muntii Aninei, „Ion din Anina” sau mai precis mandibula unui homo sapiens , a fost datata ca fiind veche de cca. 40.000 de ani, astfel concluzionandu-se ca este cea mai veche fosila de om modern preistoric din Europa.

II. Picturile rupestre din Pestera Coliboaia

Recent, in Pestera Coliboaia, parte a Parcului Natural Apuseni din judetul Bihor, au fost descoperite o serie de picturi rupestre, in numar de zece, ce au fost datate de catre specialisti prin metode arheologice avansate ca avand o vechime de 36.000 de ani. Aceste picturi reprezinta figuri de animale preistorice. Aceasta descoperire dovedeste faptul ca pe teritoriul Romaniei de astazi au existat vechi civilizatii preistorice de o mare importanta in istoria mondiala.

pandantiv
III. Pandativul din Piatra Neamt

Acum cativa ani a fost descoperit la situl arheologic din Poiana Cireşului, din Piatra Neamt un pandantiv realizat frumos si complex gravat cu motive geometrice, ce dateaza din Paleolitic si apartine culturii grevetiene ce a prosperat pe teritoriul Romaniei in urma cu zeci de mii de ani. In urma datarii cu izotopi de carbon radioactiv a pandantivului din Piatra Neamt, s-a ajuns la concluzia ca aceasta are o vechime de cca. 20.000 de ani.

 

IV. Placutele de la Tartaria – cea mai veche scriere din lumetablite_tartaria

Aceste tablite sunt trei obiecte mici și străvechi de lut.Două sunt găurite și sunt acoperite cu semne, iar a treia folosește o modalitate de scris pur pictografică, respectiv reprezentarea stilizată a unui animal. Tăblițele de la Tărtăria sunt cele mai vechi scrieri din lume găsite până-n prezent.

free hit counter code