Biserica din Densus – cea mai veche biserică din piatră din România

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș este situată la aproximativ zece kilometri de Hațeg, aproape de șoseaua Hațeg – Caransebeș.

De asemenea, de la biserica medievală se poate ajunge la Mănăstirea Prislop, distanța dintre acestea fiind de doar 20 km.

Pentru a ajunge la Biserica din Densuș se merge cu mașina în afara orașului Hațeg circa 10 kilometri, iar în centrul satului Totești se virează dreapta.

Posibilități de cazare există doar în Hațeg sau la Sarmizegetusa.

Biserica poartă hramul Sfântului Proroc Ieremia (1 mai) şi al Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie).

Cei mai mulți istorici susțin că biserica ar fi fost construită în secolul al XIII-lea, alții o plasează ca fiind ridicată în secolele X-XI.

Prima atestare documentară a bisericii a fost la 2 iunie 1360, cu ocazia unui „scaun de judecată“ al românilor din Ţara Haţegului.

Ultima restaurare a acesteia se înregistrează în anii 2003 și 2005.

Deși nu ne este clară data la care biserica a fost ridicată, cert este că, în ultimii 700 de ani, în Densuș s-au ținut neîntrerupt slujbe.

Din acest motiv, putem considera ca aceasta este cea mai veche biserică din piatră din România.
biserica din densus 1
sursa foto: Jancsi Farkas

Preotul care slujește de aproape 14 ani această biserică ne dezvăluie legenda acestei biserici medievale care spune că ar fi fost ridicată pe ruinele unui templu închinat zeului Marte, dacii obișnuind ca în altar să facă sacrificii. Întrebați de istoria acestui lăcaș, sătenii din Țara Hațegului vor mărturisi că biserica a fost ridicată „de urieși”. În zidurile bisericii se găsesc pietre și blocuri de calcar din fostul oraș Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ziduri susținute de falnice coloane care au aceleași origini.
biserica din densus vedere laterala
sursa foto: Alexandru Babos
Picturile bizantine ce zac pe pereții bătuți de vreme păstrează semnele cruzimii cotropitorilor daci care le-au scos ochii sfinților înfățisați dar și icoane în care Mântuitorul poartă un costum popular românesc iar apostolul Toma se află în timpul schingiuirii sale.

sursa foto: Andrea Polereczky
Un moment crucial în istoria acestei biserici s-a petrecut la mijlocul secolului al XIX-lea. La un moment dat localnicii au vrut s-o demoleze pentru a construi alta mai mare. În cele din urmă a fost salvată de autoritățile de la Budapesta care au considerat-o un monument și au interzis demolarea. Înainte de 1989, imaginea Bisericii din Densus se afla pe unul dintre cele mai răspândite timbre poștale, cel cu valoarea de 40 de bani.

free hit counter code