Biserica Franciscana – loc de pelerinaj in Cluj

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Piaţa Muzeului din Cluj ascunde de cateva secole unul dintre cele mai frumoase monumente de cult, o bijuterie a arhitecturii clujene: Biserica Franciscană.

Construită pe rămăşitele celei mai vechi biserici romano-catolice din Cluj, ce datează din secolele XI-XII, Biserica Franciscană actuală a fost ridicată între anii 1260-1290.

Iniţial proiectată în stilul romanic târziu se presupune ca biserica însuma o mică parohie. Ulterior, la jumatatea secolului al XV-lea, după o serie de măsuri ce au dus la dezvoltarea parohiei, biserica a fost largită de călugării dominicani în stil gotic.
biserica franciscana m
Tot atunci a fost construită şi o mănâstire langă biserică ce de-a lungul vremii a avut diferite statuturi fiind pe rând mai întâi lăcaş de cult, iar mai apoi şcoală unitariană.

Revenirea franciscanilor în oraş s-a produs abia la începutul secolului al XVIII-lea când iezuiţii şi-au construit propriul colegiul şi propia biserică.

Călugării franciscani au făcut biserica să înfloreasca. Aceştia conduc ample demersuri şi construiesc turnul din fațada vestică în stil baroc și refac interiorul bisericii prin boltiri tipice baroce la o cotă mai joasă decât cele vechi.
Nu pot să nu amintesc şi de vestita bibliotecă franciscană a mânăstirii cu o colecţie ce însuma peste o mie de volume, precum şi tipografia Sfântul Bonaventura ce a funcţionat în cadrul mânăstirii.

Biserica a aparţinut franciscanilor până în anul 1949 când comunismul a dizolvat acest ordin din România. Clădirea mânăstirii a fost transformată în Şcoala de Muzică pentru ca mai târziu să adăpostescă Liceul de Muzică Sigismund Toduţă ce îl regăsim şi în prezent.
biserica franciscana cluj
După anul 1990, Biserica Franciscană a fost retrocedată ordinului romano-catolic franciscan împreună cu parte din vechea mânăstire.
De o arhitectură impresionată şi impunătoare, la care se adaugă turla bisericii de 52 de metri, când păşesti în biserică rămâi mut la frumuseţile care ţi se descoperă în faţa ochilor. Astfel, desupra intrării regăsim statuia Fecioarei Maria, considerată protectoarea bisericii, care parcă vegheză.
biserica franciscana altar cluj
În faţa bisericii regăsim Obeliscul Carolina, cunoscutşi sub denumirea de Stâlpul Carolina,construit de clujeniîncinsteaviziteiîmpărăteaseiaustriaceCarolina Augustaîmpreună cu soțulei, împăratulFrancisc I. Obelisca fostmutat din PiaţaUniriiînanul 1898.
obeliscul carolina
Biserica Franciscană mai uimeste şi prin statuile sculptorului Johannes Nachtigall, regăsind două pe frontispiciu,statuia Sfântului Francisc și statuia Sfântului Anton şi amvonul unde este reprezentat Iisus înconjurat de cei patru evangheliști.

Dacă v-am stârnit curiozitatea şi doriţi să vizitaţi Biserica Franciscană precum şi alte monumente minutate ce o înconjoară puteţi să vă cazaţi câteva zile oraşul Cluj oferindu-vă nenumărate posibilităţi precum Hotel Agape, Hotel Transilvania sau Pensiunea Ester.

Articol realizat de Alexandra Keyge.
sursa foto: In Romania,Wikipedia

free hit counter code