Castelul Cantacuzino din statiunea Busteni

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Castelul Cantacuzino din Bușteni este situat în cartierul Zamora, pe strada cu același nume.

Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție au fost finalizate în 1911, a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne.

Ea adăpostește astăzi un muzeu. Ansamblul castelului este format din 4 corpuri.

Pavilionul central are o suprafață la sol de aproximativ 1.200 metri patrati și aproximativ 3.148 metri patrati în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă.

În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană.

Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.
castelul cantacuzino 2
Castelul Cantacuzino din Busteni este un rival desavarsit al Castelului Peleş din Sinaia. Acest castel are o panorama care iti taie rasuflarea si merită din plin o vizita. Foarte putini vizitatori care ajung pe Valea Prahovei stiu, insa, de existenta castelului din Busteni, poate si din cauza faptului ca eforturile de a-l pune pe harta turistica a zonei vin din zona privata, iar intrarea in circuitul turistic este relativ recenta.
Castelul-cantacuzino-3
Castelul găzduieşte şi importante evenimente culturale, cu invitaţi din întreaga lume, shooting-uri foto, lansări de colecţii, conferinţe, nunţi şi alte recepţii fastuoase, atât în interior cât şi pe superbele terase exterioare. Castelul are şi un restaurant sofisticat, cu o terasă de unde, vara, puteţi savura cafeaua cu cea mai frumoasă panoramă a munţilor Bucegi.

castelul cantacuzino 1

Cand pot vizita Castelul Cantacuzino si care este pretul biletului de vizitare?

Vizitarea castelului se poate face de luni până duminică, între orele 10.00 şi 19.00, iar intrarea grupurilor de turişti se face din oră în oră, începând cu 10.15 şi până la 18.15. Vizitatorii beneficiaza de asistenţă gratuită cu ghid profesionist în limba română sau, la cerere, în limba engleză. Un bilet pentru un adult costă 20 de lei, 15 lei pentru studenţi şi pensionari, 10 lei pentru copii între 12 şi 18 ani, 5 lei pentru cei între 6 şi 11 ani şi gratuit pentru cei sub această vârstă.

Cum ajung la Castelul Cantacuzino din Busteni?
Din DN1, în centrul Bușteniului (chiar în dreptul parcului și al Primăriei) se intră pe strada Griviței, apoi pe strada Zamorei. În 2-3 minute ajungi la poalele castelului. Mașinile se pot parca pe marginea străzii (gratis) sau în curtea castelului (taxă: 10 lei pe oră).

sursa text si foto: wikipedia,Adevarul, Calatorim.ro,elenaciric.ro

free hit counter code