Castrul roman Jidova – atractie turistica in Campulung Muscel

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Pozitionat la cateva sute de metri de la intrarea in orasul Campulung Muscel si aflat pe o parte a drumului national DN 73,Castrul Roman Jidova este o bucatica de istorie,inca bine conservata.A fost descoperit in anul 1867 de arheologul Dimintrie Butculescu,iar cercetarile arheologice au fost demarate insa mult mai tarziu,in anul 1962.
Castrul Roman Jidava Campulung Muscel 1
Castrul Roman Jidova era considerat cea mai importanta fortificatie ce facea parte din LIMES TRANSLUTANUS, un fel de frontiera a imperiului roman,formata dintr-un val de pamant,de-alungul caruia erau construite puternice puncte strategice numite castre si numeroase turnuri de aparare.
Castrul Roman Jidava Turn Frontal Campulung Muscel
LIMES TRANSLUTANUS se intindea pe o distanta foarte mare,incepand din zona Turnu Magurele,in apropierea Dunarii si pana la Rucar,aproape de trecatoarea Bran.Aici a functionat pentru o lunga perioada de timp o tabara militara permanenta.Castrul are forma de dreptunghi si este prevazut cu zid de aparare si creneluri din caramida.
Castrul Roman Jidava Turn Frontal Campulung Muscel 2
Castrul Jidova sau Jidava era dotat cu magazie de cereale,cladirea ofiterilor,un comandament si cladirea comandantului castrului precum si cu baracile soldatilor,care erau dispuse spre extremitatile castrului.

Si de ce sa ii fie frig comandantului acestui castru roman,acesta se bucura de podea incalzita sau Hypocaustum,cum vezi si mai jos.
Castrul Roman Jidava Hypocaustum Campulung Muscel
Istoria acestui castru si implicit activitatea s-a se incheie in timpul domniei imparatului Filip Arabul,undeva intre anii 244-249,moment in care LIMES TRANSLUTANUS este strapuns de carpi,trib dacic.

Cum ajungi la Castrul Roman Jidava din Campulung Muscel?
-pe DN 73 dinspre Pitesti spre Campulung Muscel,il vei gasi pe partea dreapta a drumului,fiind atentionat de o plancarda destul de mare pentru a fi observata.
– mergand pe acelasi DN 73,aproape 6 km din centrul orasului Campulung Muscel,vei avea castrul de partea stanga.

free hit counter code