Ceaiul din fructe si frunze de afin – remedii si beneficii

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Afinul este un arbust mic, cu fructe negre-albastrui, dulci-acrisoare, care creste in pasunile de munte, prin locuri stancoase. De la aceasta planta se folosesc atat frunzele cat si fructele sale, afinele.

Din frunze se prepara un ceai care se recomanda celor ce sufera de diabet, ce are proprietatea de a scadea zaharul din sange, actiune ce se datoreaza unei substante numita mirtilina, care actioneaza ca o insulina vegetala pentru diabetici.

Eficacitatea ceaiului din frunze de afin se poate mari prin adaugarea de pastai de fasole si frunze de dud.

Ceaiul se bea indulcit zaharina sau neindulcit, cate o ceasca inaintea fiecarei mese principale. Frunzele de afin au actiune astringenta, datorita cotinutului in tanin, acest lucru insemna ca sunt un remediu eficient impotriva diareei.
ceai din fructe de afin
Fructele afinului sunt de asemenea bogate in tanin, pectine, acizi organici, zaharuri si provitaminele A si C. Ceaiul de frunze de afin este cunoscut si pentru proprietatile sale antiseptice, fiind in acest sens benefice in infectiile intestinale, gastroenterite.

Ceaiul din fructe de afin se poate prepara in doua moduri:
– fructele uscate se fierb in 250 g de apa timp de o jumatate de ora, dupa care ceaiul se bea caldut;
– peste o lingurita si jumatate de fructe uscate se toarna doua pahare de apa fiarta si racita, dupa care se lasa la macerat timp de 8 ore, apoi se bea intreaga cantitate de lichid in cursul unei zile.

Pentru un efect astringent mai pronuntat al ceaiului de afine se poate adaunga ciaja de stejar, flori de musetel sau frunze de menta.

Tot din fructe de afin se mai pot prepara lichior si vin, care au proprietati antiseptice si astringente.

Consumarea in stare proaspata a afinelor aduce bneficii in reglarea scaunelor si stoparea fermentatiei intestinale, precum si in eliminarea gazelor. De asemenea, fructele de afin amelioreaza inflamatiile hemoroidale si restabilesc pofta de mancare.

free hit counter code