Cetatea Poenari – intre legenda, istorie si mister

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Undeva la mica distanta de Lacul si Barajul Vidraru,in judetul Arges se inalta semete, printre paduri seculare, stanci abrupte si ceata densa, zidurile cetatii Poenari, un loc unde se imbina istoria cu legenda si cu misterul.

Daca esti destul de curajos sa te avanti spre aceasta cetate, aflata in vecinatatea comunei Arefu, trebuie sa stii, ca vei urca 1480 trepte pentru a ajunge la cetatea Poenari, trepte construite pentru a facilita accesul la aceasta atractie turistica.

Cetatea Poenari, ridicata undeva pe la inceputul secolului al XIV-lea, pe vremea lui Negru Voda si continuata in vremea lui Vald Tepes, prin adaugarea mai multor turnuri, anexe si dependinte, a fost martor istoric al vremurilor.

Multi turisti cred ca Cetatea lui Vlad Tepes este Castelul Bran, insa Cetatea Poenari este adevaratul „Castel al lui Dracula„.

O legenda spune ca pe la 1462, Tepes, fiind urmarit de otomani, s-a refugiat in inaltimile cetatii Poenari.

Datorita otomanilor care au inceput sa darame zidurile groase ale cetatii, Vlad Tepes impreuna cu cei ce il insoteau, au fugit spre Arefu, un sat din apropiere, unde ajutat de 7 fierari, care le-au pus invers potcoavele cailor, au reusit sa scape de urmaritori.
cetatea poenari 2
O alta legenda spune ca doamna lui Tepes, dorind sa nu cada prada in mainile turcilor, s-a refugiat pe stancile cetatii Poenari, de unde s-a aruncat in prapastie, trupul acesteia s-a izbit de stâncile scăldate de apa râului de la poalele muntelui, iar locul unde a căzut s-a înroşit de la sângele ei. (cea mai recenta ecranizare a legendei lui Dracula, s-a inspirat din aceasta legenda oarecum, vezi aici)
cetatea poenari
In ultimii doi ani, la Cetatea Poenari a avut loc un festival in luna lui august, ce poarta numele de „Dracula Fest„, ce dureaza cateva zile. Cu ocazia acestui festival se reinvie obiceiuri, se amenajeaza targuri mestesugaresti si se desfasoara multe momente artistice ce au in centrul istoria si legendele cu Vlad Tepes si Cetatea Poenari.

Daca te deplasezi cu autoturismul trebuie musai sa cunosti coordonatele geografice ale Cetatii Poenari. (45°21′14.01″N 24°38′6.75″E)

Va recomandam cu incredere aceasta destinatie de calatorie, ce sigur nu dezamageste. Asteptam impresiile si fotografiile dumneavoastra din calatorie.

free hit counter code