Cetatea Rasnov – ansamblu fortificat la inaltime

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Pe vechiul drum ce leagă prima capitală a Ţării Româneşti, Campulung Muscel, de Braşov descoperim o altă minuţie a civilizaţiei noastre,Cetatea Râşnovului.

Un ansamblu fortificat, Cetatea Râşnov sau Cetatea Ţărănească Râşnov, este una dintre cele mai bine păstrate cetăţi din Transilvania, în structura sa întâlnind părţi ce dateză din secolul al XIV-lea ce ar fi fost construite pe rămăşiţele fortificaţiei Cavelerilor Teutoni din secolul al XIII-lea.

Amplastă pe un deal stâncos, cetatea avea rolul de a controla accesul către Transilvania. Cetatea Râşnovului are o arhitectura adaptată reliefului fiind împrejmuită de codrii deşi, cu o intrare pe latura estică.
cetatea rasnov 1
Prima menţionare a cetăţii o regăsim în nişte documente din 1335 când tătarii au invadat Ţara Bârsei, dar datorită zidurilor sale groase cetatea a rămas neatinsă.
Datorită situării sale pe un drum de importanţă deosebită al culoarului Rucăr – Bran, Cetatea Râşnov s-a bucurat de o dezvoltare constantă de-a lungul timpului, deşi principal ocupaţie a locuitorilor era agricultura – de aici şi de numirea de cetate ţărănească.

După mai bine de 500 de ani de existenşă, Cetatea Râşnov păstreză şi astăzi un aer medieval prin zidurile impunătoare de aproximativ 5 m înăltime, dar şi grosimea lor ce pe alocuri atinge 1,5 m. Pentru ca posibilii asediatori să nu poată incendia cetatea zidurile şi turnurile erau acoperite cu ţiglă.
cetatea rasnov 1 2
Aleile ce şerpuiesc în curtea cetăţii te poartă printre ruinele a 30 de case. Nu pot să nu subliniez faptul că oamenii ce locuiau în cetatea îşi creaseră o societate a lor construind o şcoală precum şi o capelă.

Cetatea găzduieşte un muzeu de artă feudală unde sunt expuse diverse efecte de război armuri, arme, dar şi mobilier, costume şi porturi ale secolelor trecute. Un lucru inedit ce v-ar putea surprinde este că găsiţi expuse şi obiecte folosite la tortură. Pentru cei îndemânatici Cetatea Râşnov a pregătit un loc special amenajat pentru a vă încerca abilităţile de tir cu arcul.
cetatea rasnov 1 2 4
Asupra cetăţii planează şi o legendă legată de fântâna sapată în jurul anul 1625 locuitorii fiind înpinşi de lipsa unei surse de apă permanentă. Cu o adâncime de 146 m, se spune că a fost săpată de nişte prizonieri turci drept condiţie pentru eliberarea lor. Legenda mai spune că cei doi prizonier au săpat 17 ani la fântână scrijelind pereţii acesteia cu versete din Coran.

Dacă această descriere v-a convins să mergeţi să vizitaţi puteţi da o fuga în intervelele:
– program de vară 1 aprilie – 31 octombrie, luni-duminică: 9:00 – 19:00;
– program de vară 1 noiembrie – 31 martie, luni-duminică: 9:00 – 17:00;
– biletul de intrare are un preţ accesibil adulți/seniori – 10 lei, elevi/studenți – 5 lei.
cetatea rasnov ansamblu fortificat
La Cetatea Râsnov puteţi ajunge cu uşurinţă fiind situată la aproximativ 20 min de mers cu maşina de Braşov pe DN 73 către Câmpulung sau din Câmpulung pe acelaşi drum pentru 70 km.

Pentru cei ce vor să îşi tragă răsuflarea şi sa se bucure şi de alte obiective turistice din oraşul Râşnov există câteva posibilităţi de cazare cum ar fi Pensiunea Casa Melinda, Pensiunea Rock and Red sau Pensiunea La Noi.

Articol realizat de Alexandra Keyge.

free hit counter code