Cheile Corcoaiei – rezervatie naturala din Gorj

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Cheile Corcoaiei alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Padeș.

Aria naturală cu o suprafață de 34 hectare se află în Munții Mehedinți, pe teritoriul comunei Padeș, în nord-estul satului Cerna.

Rezervația naturală Cheile Corcoaiei înclusă în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, a fost declarată arie protejată in luna martie 2000.

Aceasta reprezintă o zonă de chei,forme de relief spectaculoase, constituite din: marmite, abrupturi stâncoase, lapiezuri în valea Cernei, cu floră și faună specifică Meridionalilor.

Cheile au apărut prin sfredelirea sâmburelui calcaros al Corcoaiei de către apele Cernei.

Deşi au numai 300 m lungime, Cheile Corcoaiei impresionează prin pereţii care depăşesc 100 m înălţime şi se apropie până la 5 m la bază.

Apele tumultuoase au săpat un canal şerpuit, ovoidal, vechi tunel subteran de presiune.
cheile-corcoaia
Decorul natural deosebit a stimulat imaginaţia populară, care a explicat formarea cheilor prin spintecarea muntelui cu sabia de către eroul mitic Iovan Iorgovan. Pasămite aici, în această încuietoare de piatră, s-a înţepenit balaurul fugărit de Iovan Iorgovan, de l-a putut ajunge voinicul din urmă şi i-a retezat pe rând, toate capetele.
Cheile-Corcoaiei
Cheile Corcoaiei reprezintă un obiectiv turistic major al Văii Cernei şi pot fi vizitate numai în timpul apelor scăzute. Poteca din chei este prevăzută cu balustradă metalică, pentru protejarea turiştilor de accidente nedorite.

sursa text: Banatul Montan, Wikipedia
sursa foto: Panoramio, Wikimapia, DreamDestinations

free hit counter code