Cheile Dambovicioarei – atractie turistica deosebita

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Pornind către nord din Campulung Muscel, prin culoarul Rucăr-Bran, ni se deschide în faţă unul din cele mai frumoase coridoare naturale creat de forţa apei: Cheile Dâmbovicioarei.

Cu un izvor adânc în munţi, tocmai la vârful „La Om”, Dâmbovicioara şerpuieşte frumos printre masivele calcaroase ale Munţilor Piatra Craiului pentru ca mai apoi să îşi croiască drumul către sud.

Afluent al râului Dâmboviţa, Dâmbovicioara crează un peisaj impunător prin pereţii foarte abrupţi ai muntelui ce îi găsim de o parte şi de alta a drumului ce nu părăseşte cursul apei.

Acest peisaj face parte dintr-o serie de 20 de chei ce alcătuiesc bazinul hidrografic al Dâmboviţei.

Cheile propriu-zise se întind pe 2 km, dintr-un ansamblu de 8 km, lăsând în urmă o minune naturală cu pereţi înalţi ce pe alocuri ating chiar 200 m.

La o privire atentă pereţii spun povestea vremurilor trecute, dar arată şi multitudinea straturilor calcaroase îmbinate perfect.

În amonte, pe cursul Dâmbovicioarei, la confluenţa cu Valea Muierii, acesta taie o cheie îngusta şi aproape inaccesibilă alcatuită dintr-o succesiunea de cascade.

După acest sector îngust urmează un pasaj deosebit, numit La Galgoaie, unde apa iese cu o viteza impresionantă din munte şi se varsă imediat în Dambovicioara. cheile dambovicioarei 3 sursa foto: Razvan Baciu Următorul sector este alcătuit dintr-un şir de chei după cum urmează Cheile Brusturetului, Cheia Lungă şi Cheia Strâmtă. Parte integrantă a cheilor este şi Peştera Dâmbovicioara amplasată în versantul stâng al văii Dâmbovicioara. Cu o lungime de 555 m, peştera formată tot de cursul Dâmbovicioarei, este cea mai lungă peşteră din zonă, relieful şi natura rocilor nepermiţând galerii foarte lungi. Este cunoscută drept o peşteră caldă cu un curent slab de aer şi saracă în formaţiuni de tip stalactice şi stalacmite. cheile dambovicioarei 22 sursa foto: Razvan Baciu Situate în proximitatea localităţii Podul Dâmbovitei, Cheile Dâmbovicioarei sunt parte integrantă a Parcului Naţional Piatra Craiului, pe un areal de aproximativ 25 km între localităţiile Zărneşti şi Rucăr. Unde ma pot caza in zona Cheilor Dambovicioarei? Pentru cei care vor să exploreze mai indeaproape zona sau tresee montane, în Podul Dâmboviţei gasesc numeroase posibilităţi de cazare precum Pensiunea Padina Craiului, Pensiunea Greenhouse sau Casa Bunicii. Cum ajung la Cheile Dambovicioarei? În zonă accesul este facil. Astfel, putem ajunge în Cheile Dâmbovicioarei urmând din Câmpulung Muscel DN73 către Braşov pentru aproximativ 33 km sau coborând munţii dinspre Braşov, urmând acelaşi drum pentru o distanţa de aproximativ 64 km. Articol realizat de Alexandra Keyge.

free hit counter code