Chilia lui Daniil Sihastrul

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Daniil Sihastru,de care probabil ati mai auzit in scrierile lui Dimitrie Bolintineanu,a fost un calugar moldovean,care ulterior a fost canonizat.

Sfantul Daniil Sihastrul” mai este cunoscut si sub numele de „Daniil schimonahul” sau „Daniil cel Nou„.Despre Daniil a scris si cronicarul Ion Neculce in lucrarea sa „O sama de cuvinte”.
chilia-daniil-sihastrul
Nascut intr-o familie de tarani,intr-un sat ce apartinea de Episcopia Radautilor si intalniind multi calugari,Dumintru,nume ce il avea in urma botezului a decis sa se calugareasca la manastirea-catedrala din Radauti,unde primeste numele de David.

Invata carte si cunoste pravila vietii de calugar,si lucreaza in gospodaria manastirii alaturi de semenii sai.Insa Daniil Sihastrul nu era pe deplin multumit,el vrand o viata cu adevarat desprinsa de framantarile cotidiene,el isi dorea o viata intr-un loc izolat de lume.Asadar,se retrade de la Episcopia de Radauti si se retrage la Schitul Sfantul Lavrentie,astazi in judetul Suceava.

Aici imbraca ultima treapta a calugariei si primeste numele de Daniil.Ajunge sfetnicul apropiat a lui Stefan cel Mare,de indata ce acesta urca pe tron.Spre sfarsitul vietii,Daniil Sihastrul se retrage la Voronet,unde isi petrece ultimii 20 de ani din viata,timp in care este sfatuitor pentru multi monahi si pustnici din toata tara.
chilia-daniil-sihastru
A fost cunoscut de credinciosi ca Sihastrul cel Batran,datorita increderii acordate in sfaturile sale pline de sfintenie si intelepciune,de catre cei ce au trait in acelasi timp cu el.

free hit counter code