Cultura Cucuteni – leaganul civilizatiei Europene si descoperirile din Romania

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Cultura Cucuteni este cunoscuta in analele istoriei europene, ca una dintre cele mai vechi civilizatii care au trait si s-au dezvoltat pe teritoriul Europei de astazi. Interesant este, ca in anul 1884 se descopera in zona Iasiului primele dovezi ale existentei acestei culturi pe teritoriul Romaniei.
cultura cucuteni romania
Si mai interesant este faptul ca Cucuteni-Tripoli a existat cu cateva sute de ani inainte de anticele orase din Sumer și Egiptul Antic care desigur se credeau ca sunt cele mai vechi. Am spus si Sumer, fiindca unii istorici spun ca leaganul civilizatiei moderne din acest loc ar fi plecat.

Cultura Cucuteni, ocupa un areal compus din teritorii din Romania, Moldova si Ucraina, insumand o suprafata de peste 350.000 kmp cu un numar de locuitori de peste 3 milioane. Cultura Cucuteni s-a bucurat de o perioada de 2500 de ani de pace si inovatie.

Acestia locuiau atat in case cu etaj, dar si in case simple, cu interioare spatioase de 50 si pana la 120 mp.Unele din orasele acestei culturi depaseau 20.000 de locuitori. Acestia erau o civilizatie pasnica, foarte bine organizati social si administrativ. Se dezvolta statutul social si viata de familie.

Cel mai vechi cult existent, Cultul Zeitei exista aici, in societatea Cucutenilor aplicanduse matriarhatul.
statuete cultul zeitei cucuteni
Arta era un stil de viata al culturii Cucuteni. Foloseau in modele, culoarea rosie, negrul si albul. Dispuneau de cuptoare capabile sa degaje o temperatura de 1200 grade, unde ardeau vasele de lut si care i-au ajutat mai tarziu sa dezvolte metalurgia.

Exploatau salinele, cea mai veche exploatare de acest gen de la noi din Romania fiind la salina Neamt. Nu se cunoaste limba pe care o vorbeau, dar din tablitele descoperite la Handresti,Iasi,cele 120 de tablite descoperite la Vadu Rau,judetul Neamt, precum si tablitele de la Tartaria din 5000-5300 i.Hr se stie ca acestia foloseau un limbaj atat vorbit cat si scris.
tablite cultura cucuteni
Un ritual interesant dar si misterios al celor din cultura Cucuteni, consta in faptul ca sistematic ardeau tot orasul pana la cenusa. Dupa ce era distrus, se reconstruia, fiind descoperite situri cu 11 nivele de locuire.
Ceramica cucuteni
Tot cultura Cucuteni au inventat roata. Ce este dealtfel interesant este prima atestare a svasticii de la Mezin,Ucraina, simbolul yingsi yang pe vase din lut si temple, colectii de vase in miniatura, probabil folosite in medicina.

In cultura romaneasca se regasesc variate motive si obiceiuri ale culturii Cucuteni, precum modelele traditionale de pe costumele populare romanesti.

In anul 2800 i.Hr cultura Cucuteni dispare subit. Dar este oare cu putiinta sa fi disparut, sau ei sunt printre romanii de astazi…Adevarul ramane ascuns.

Comments are closed.

free hit counter code