Dansul Caprei – dans traditional romanesc

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Capra, mersul cu capra, dansul caprei sau jocul caprei este un obicei ce se tine in mod normal intre Craciun si Anul Nou. Obiceiul se concentreaza in jurul unui personaj mascat care intruchipeaza un animal, denumit diferit in functie de zona tarii in care se tine obiceiul, anume: cerb in regiunea Hunedoarei, capra sau turca regiunea Moldovei şi Ardealului, borita (de la bour) in regiunea sudica a Transilvaniei.

Denumita „breazaia” in Muntenia şi Oltenia, denumire data de infatisarea pestrita a mastii, capra se practica mai ales de Anul Nou.
dansul-caprei-obicei-traditional-romanesc
Capra este compusa dintr-un lemn scurt, cioplit în forma de cap de capra, decorata in felurite moduri, cu o gura actionata cu o sfoara, respectiv partea de dinaintea fălcii de jos. De obicei, capra poarta si clopotei care rasuna melodios la fiecare miscare din „dansul caprei„.

Masca respectiv capra este insoţită de o ceată zgomotoasa, deseori cu lautari ce acompaniaza dansul caprei. Capra saltă şi se smuceste, se roteste si se apleaca, clampanind ritmic din falcile de lemn. Un spectacol autentic trezeste in asistentă fiori de spaima.

Mult atenuat in forma sa citadina, spectacolul se remarcă mai ales prin originalitatea costumului şi a coregrafiei. Cercetatorii presupun ca dansul caprei, precum şi alte manifestări ala mastilor, intalnite in satele romaneşti la vremea Craciunului provin din ceremoniile sacre arhaice inchinate mortii si renasterii divinitatii.

Va invitam sa vizionati un scurt colaj cu acest obicei traditional romanesc

free hit counter code