Delta Dunarii – destinatie de vacanta in Romania

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Delta Dunarii, un loc unic in Romania dar si in Europa, uimeste prin biodiversitate, culoare, clima si peisaje ce iti taie rasuflarea. Dupa cum prea bine stiti, Delta Dunarii se formeaza in SE Romaniei, la varsarea Dunarii in Marea Neagra, si formeaza in zona Deltei Dunarii inainte de a se varsa 3 brate, Chilia, Sulina si Sf.Gheorghe.

Meandre ale brațului Sfântu Gheorghe

Odata ajuns in delta poti vizita mai multe locatii interesante, cum ar fi Grindul Letea sau Padurea Letea , satul Cardon, un sat uitat de lume din preajma Sulinei, ascuns de vegetatie si canalele formate in zona Sulinei, Laguna Razim-Sinoe din S Deltei Dunarii, precum si alte atractii specifice zonei cum ar fi caii salbatici din zona Deltei Dunarii, sau una din cetatile antice precum fortareata genoveza Heracleea de la Enisala .

1.Padurea Letea (grindul Letea) – se intinde pe o suprafata de aproximativ 3200 hectare, incepand din partea de N a satului Leteaprin fasiile sale de padure,numite hasmacuri.Gazduieste la umbra arborilor sai, in mare parte stejari brumarii, zeci de specii de plante unice in Europa, si in jur de 3000 de specii de animale. Padurea Letea este inclusa si protejata ca parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
padurea Letea

2.Laguna Razim-Sinoe – este de fapt un complex lagunar ce acopera 20% din suprafata Deltei Dunarii si se afla in partea de sud a acesteia.Intalnesti aici in plus fata de biodiversitatea din Padurea Letea si cateva vestigii istorice,ramase drept martori ai istoriei,precum Basilica paleocreştină Murighiol si Cetatea Orgame sau Argamum.Principala activitate a oamenilor de aici este pescuitul. Este o zona relativ salbatica.
laguna razim sinoe
3.Cetatea Heracleea de la Enisala sau fortareata Genoveza Enisala,construita de genovezi la sfarsitul secolului 13 si inceputul secolului 14,aflata intr-un punct strategic important de la acea vreme,la imbinarea apei cu uscatul.În timpul lui Mircea cel Bătrân cetatea a trecut în stăpânirea Ţării Româneşti,pana in momentul cand Dobrogea a trecut sub stapanirea otomana si a fost transformata in garnizoana turceasca.
Cetatea Enisala
Daca ai resurse si doresti sa vizitezi mai multe atractii turistice din zona poti incerca sa vizitezi si Cetatea Salsovia (Mahmudia),Fortificaţia romană din Babadag,Geamia lui Ali-Gazi Paşa sau Oraşul antic Halmyris.

Cum ajung in Delta Dunarii:
Sa stii ca nu este greu sa ajungi in Delta Dunarii.Cand am vizitat Sulina,am ajuns cu mijloc de transport in comun,si anume un sprinter,pana in Portul Tulcea,dupa care am luat un catamaran…tot un fel de vaporas ce ajuta la transportul persoanelor in Delta si pe Dunare,iar in 4-5 ore am ajuns in Sulina si am debarcat.

Harta Delta Dunarii:


Fotografii de Peter Lengyel.

free hit counter code