IA – simbol traditional romanesc

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Fiecare dintre noi a vazut sau a purtat macar o data o ie romaneasca, imbodobita atat de frumos cu motive florale si alte simboluri specifice culturii romanesti.

Ia romaneasca a fost de-alungul timpului obiectul admiratiei unor personalitati de renume in istoria universala si nu numai.

Aceasta a fost reprodusa in sute de picturi alese si a fost purtata de modele vestimentare de la case de moda renumite din intreaga lume.

Studiile arata ca ia si-ar avea originile in cultura cucuteni, una dintre cele mai importante civilizatii stravechi ce a avut vatra pe teritoriul Romaniei de astazi.

Cultura Cucuteni este transpusa intr-un procent foarte mare in traditiile, obiceiurile, portul si costumele populare din zilele noastre.

Ia prezenta in cultura si portul romanesc, prezinta felurite motive in functie de zona unde a fost realizata.

In acest sens ia poate avea avea motive folclorice din Bucovina, Dobrogea, Banat, Transilvania sau Oltenia.

Ia este un adevarat monument al istoriei romanesti, oglindind traditii si reminescente ale stramosilor nostri, ce a trait pe aceste meleaguri.

In prezent, ia romaneasca face parte din mai multe linii de vestimentatie romanesti, branduri ce incearca sa promoveze ia si portul traditional romanesc si in acest sens sa il faca cunoscut in lumea intreaga.
ie romaneasca

Printre personalitati care au purtat o ie romaneasca amintim actrite de la Hoolywood precum Katie Holmes, Kate Moss, Anne Hathaway, Alexa Chung, Halle Berry, dar si pe Regina Maria a Romaniei, ce a fost un promotor al portului si obiceiului romanesc. Aceasta a realizat si o fotografie in care era imbracata complet in port popular romanesc.
ie romaneasca regina maria

Ia a ramas neschimbata in esenta de mii de ani, insa odata cu supravietuirea in timp a acestui simbol, acesta evolueaza in pas cu noile tipare moderne.

free hit counter code