Insula Ada-Kaleh – un paradis disparut

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Insula Ada-Kaleh a fost o insula din preajma Severinului,unii spuneau ca este insula cea mai frumoasa de pe Dunare.In centrul insulei,ce reprezinta o depunere de nisip,un ostrov,format de Dunare,se construise o cetate masiva,cu ziduri groase de 10 m,cu creneluri si firide de lupta, transformand blandul colt al naturii intr-o fortareata.

Ada-Kaleh,era lunga de 1700 m si lata de 400-500 m cu ulite stramte,pavate.Pe aceasta insula puteai gasi smochini,migdali si vita de vie.Aici era si o moschee.Turcoaicele te priveau direct in ochi,aici nemaifiind respectat obiceiul feregeauei care ascunde fata femeilor la turci.
ada kaleh
Ravnita pentru pozitia sa pe fluviu,Ada-Kaleh a fost ocupata si de turci si de austrieci in istoria existentei sale. Numele originar al insulei era „Erythia” si facea parte din tara lui Geryon (Hesperia), care dupa cercetarile oamenilor de stiinta, se afla in regiunea muntoasa a Cernei.Erythia pe greceste inseamna „Rosie”,de unde si numele slav dat mai tarziu Orsovei de astazi,care s-a numit Rusova.
ada kaleh insula cetate
In antichitate,insula a purtat numele de Jernis.Cu mult inainte insa de a-si primi numele pe care il are si astazi,dupa ce a fost stearsa de pe fata pamantului,romanii ii spuneau doar Ostrov.Prima intarire a insulei a fost facuta prin 1444,de catre Ioan Huniade.

In 1521,turcii cuceresc pentru prima oara aceasta insula,si-i spun Ada-Kaleh in traducere insula-cetate. Sub ruinele acestei cetati cu iz oriental,zacea unul dintre cei mai cruzi sultani,Mahmut Kan.In 1918,cei stabiliti pe insula solicita protectoratul roman.
ada kaleh poza
Insula dispare in mare parte in anul 1970,odata cu finalizarea hidrocentralei Portile de Fier.Astazi nu mai pot fi observate decat niste ruine in zona,pe o insula numita  Simian,ruine ale unor edificii care au fost mutate aici,care par lipsite de importanta pentru turistii care trec prin zona.

O mai putem intalnii in legendele grecilor ce amintesc de Hercule si in scrierile lui Herodot.Trebuie sa spun ca si dulciurile de aici erau…divine,informatie culeasa din valtoarea internetului.

free hit counter code