Lacul si Barajul Pecineagu – destinatie de calatorie

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Îndemnați de versul lui Octavian Goga, „Munţii noştri aur poartă“, descoperim pe cursul superior al râului Dâmbovița, barajul Pecineagu.

Cu o înalțime de 107 metri și o lungime de 267 metri, apa barajului Pecineagu este folosită pentru irigații și alimentarea cu apă, precum și pentru energie hidroelecrică.

Barajul este situat în depresiunea formată între Munții Piatra Craiului și Munții Iezer-Păpușa.

Este unul din cele mai bine gândite proiecte când vine vorba despre evacuarea apei, cât mai repede și cât mai sigur.

Barajul este prevăzut cu un deversor pâlnie pe malul stâng, cu o capacitate ce ajunge până la 687 mc/s.

În continuarea pâlniei se regăsește un puț de 81.5 m înălțime și o galerie de evacuare de 389 m lungime și 5,80 diametru, terminată cu o trambulină.

Puțul vertical mai este prevăzut și cu o galerie de semiadâncime pe unde se mai pot evacua 105 mc/s.

Însă, golirea de fund se realizează printr-o galerie special realizată spre malul drept cu o capacitate totală de 109 mc/s.

barajul pecineagu 2ss

Proiectat de institutul ISCPGA (Aquaproiect), barajul este executat din anrocamente, cu o mască în amonte din beton armat. Însă, în spatele acestui proiect minunat se ascunde și o poveste trista. Inginerul proiectului, Sandu Condeescu, a murit în urma unui accident la deschiderea vanelor de golire de fund.

barajul pecineagu 1

Situat la o altitudine de 1117 metri este cel mai mare baraj de acramonte din Europa și se numară în primele 10 din lume. Criteriile care stau la baza acestor evaluări sunt înălțimea, precum și anul contrucției sale, respectiv 1984. Barajul de la Pecineagu are o suprafață de 182 de hectare si poate cumula până la 63 de milioane mc de apă.

barajul pecineagu 3

Barajul este prevăzut și cu o casă a vanelor subterane ce este accesibilă printr-un puț. Din acest loc se controleză toate debitele barajului.

Cum se ajunge la Barajul Pecineagu?
Puteți ajunge foarte ușor la barajul Pecineagu. Puteti pleca din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73 până în comuna Podul Dâmboviței. De aici vă mai despart doar 25 de kilometri de baraj, drumul pietruit lăsând satul Sătic în urmă.
Din păcate, barajul nu este amenajat pentru agrement, dar dacă priveliștea și posibilitatea unor trasee montane vă încântă vă puteți caza în satul Sătic sau Podul Dâmboviței.

Harta locatie Barajul Pecineagu

Articol realizat de Alexandra Keyge.

free hit counter code