Manastirea Barsana – minunatie din Maramures

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

MANASTIREA BARSANA- poarta hramul “Soborul Sfinților Apostili” si este un minunat lacas de smerenie si rugaciune combinat cu arta autentica maramuresana.
manastirea-barsana-ansamblu arhitectural
Spre acest colt de rai, situata pe  se poate ajunge pe urmatoarele cai de acces:

  1. Sighetul Marmatiei-Vadul Izei-Oncesti-Barsana;
  2. Sacel-Bogdan Voda-Rozavlea-Barsana;
  3. Cavnic-Budesti-Calinesti-Barsana;

manastirea-barsana-112
Prima atestare dateaza din 1390 intr-un document al familiei voivodale Dragos,cel care stramuta vatra manastiri pe malul drept al Izei, pe una din proprietatile lui Dragos Voivod. Vechea manastire a fost rezidenta episcopilor ortodoxi pana in 1791 cand patrimoniul manastiri este comfiscat de Imperiul Habsburgic iar calugarii se retrag la Manastirea Neamtului.
manastirea barsana 2
In anul 1806 pentru a feri biserica de profanare si distrugere, credinciosii din Barsana au mutat-o chiar in vatra satului, in locul numit Podurile Jbarului, unde se mai poate vedea si azi. In anul 1989 locuitori din Barsana au hotarat sa  ridice pe locul vechi manastiri un nou lacas,au adunat materiale necesare si pana in 1994.
manastirea barsana 1
Ansamblu architectural a fost realizat de catre arhitectul Dorel Cordos si poate ca nu se va opri la forma din acest moment, in functie de oportunitatile care se vor ivi in istoria acestei manastiri. Conform traditiei este compus din poarta maramuresana, turnul cu clopotnita, biserica ( 57m inaltime), altarul de vara,aghiazmarul si capela cu mai multe nivele, casa maicilor si atelierul artistilor, iar din 2005,  Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana.

Muzeul manastirii dispune de manuscrise si carti sfinte de patrimoniu din secolele XVI – XIX, icoane vechi si o bogata colectie de obiecte de arta populara locala. Toate exponatele dau valoare spirituala colectiei muzeale.
manastirea-barsana maramures
Un loc frumos ,plin de liniste si relaxare Manastirea Barsana ofera locuri de cazare turisilor ce doresc sa se reculeaga si sa gaseasca pacea sufleteasca .Biserica stă acum pe o colină, înconjurată de o livadă, şi este una din cele opt biserici aflate pe Lista Moştenirilor Internaţionale a UNESCO.

Acest articol a fost realizat de Mariana Silvia Balint
Sursa Foto: Silvia Balint,Țetcu Mircea Rareș

Comments are closed.

free hit counter code