Manastirea Cetatuia din Cetateni,Arges

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

In judetul Arges, exista atractii turistice minunate, ce asteapta vizitatori, insa unele dintre aceste locuri minunate nu sunt cunoscute de majoritatea oamenilor. Asadar, un loc minunat din zona comunei Cetateni, din judetul Arges, este „Schitul Cetatuia Negru Voda” sau „Manastirea Cetatuia Negru Voda„, ambele denumiri ale locului fiind unanim acceptate.
cetatuia negru voda 1
Manastirea Cetatuia Negru Voda strajuieste malul stang al raului Dambovita de la o altitudine de 881 metri fata de nivelul marii. Multi ar fi tentati sa spuna ca seamana cu Manastirile de pe muntele Athos din Grecia.

O parte din numele comunei, cat si numele schitului despre care vorbim, isi are originea in existenta unei cetati romane, de la poalele versantului pe care este construita manastirea, cetate care se pare ca a fost cladita pe temeliile unei alte cetati mai vechi, de origine geto-daca. denumirea de „Negru Voda” este data datorita semnificatiei acestui loc pentru domnitorul Negru Voda, Cetatuia sau Schitul Cetateni precum si cetatea de aici, au reprezentat de multe ori un refugiu pentru Negru Voda.
manastire cetateni
Aici, in Cetateni, se afla mai multe chilii sculptate in stanca, de sihastrii ce au existat pe aceste plaiuri. Una dintre acestea este localizata in varful acestui versant, acolo unde este construita si manastirea despre care vorbim. In aceasta pestera, au fost gasite moastele intregi ale monahului Ioanichie , cunoscut si sub numele de Ioanichie Schimonah, care astazi este sfant, moaste care pot fi gasite la Manastirea Negru-Voda din Campulung Muscel.
manastirea-cetatuia-negru-voda
In legatura cu ctitorul Manastirii Cetatuia nu se poate spune cu certitudine identitatea acestuia, unele izvoare istorice il atesta pe domnitorul Nicolae Alexandru, inmormantat de asemenea la Manastirea Negru-Voda din Campulung, insa traditia il evoca pe domnitorul Negru-Voda sau Radu Negru, ai carui pasi ar fi ramas imprimati in stanca locului. Tot aici, la cetatuie, exista si o biserica ce se adaposteste intr-o pestera, biserica ce a fost realizata in secolul 13, odata cu intemeierea cetatii Campulung Muscel, care a fost si prima capitala a Tarii Romanesti

Pe la Schitul Cetatuia din comuna Cetateni, au trecut de-alungul vremii si alte mari nume ale istoriei romanesti, dintre care amintim pe Mihai Viteazul.
cetateni-manastire
Curiozitati legate de Manastirea Cetatuia Negru Voda
Manastirea Cetatuie Negru-Voda, impreuna cu alte 2 manastiri din zona orasului Campulung Muscel, adica Manastirea Namaiesti si Manastirea Corbii de Piatra din apropierea Nucsoarei formeaza un triunghi echilateral cu latura de 20 de kilometri.

Cum se ajunge la Manastirea Cetatuie Negru Voda:
Plecand din orasul Campulung Muscel, in directia sud-est, virati pe soseaua nationala Campulung – Targoviste – Bucuresti si circulati pana in comuna Cetateni, situata la 22 km de Campulung. Manastirea Cetatuie se afla pozitionata intre satul Cetateni si satul Cotenesti.

P.S: Daca participati la una din slujbele ce se tin la manastirea Cetatuie, fiind istoviti dupa urcusul de cateva zeci de minute de la baza stancii si pana sus, este posibil sa fiti serviti cu bunatati precum gogosi sau placinta, posibil si un vin, in functie de posibilitatile calugarilor de aici.

Comments are closed.

free hit counter code