Manastirea Horezu – ansamblu arhitectural in stil brancovenesc

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Manastirea Horezu este considerata, impreuna cu schiturile sale, ca cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru „stilul brancovenesc”.

Este asezata in partea de nord a judetului Valcea, pe drumul national DN 67 Ramnicu Valcea – Targu Jiu, la poalele muntilor Capatanii, strajuita de codrii, intr-un loc plin de farmec si singuratate, a carui liniste o tulbura doar cantecul huhurezilor – pasari de noapte care au dat, probabil, numele acestor locuri si al manastirii.
manastirea-horezu
Sfanta Manastire de la Horezu, importanta si valoroasa asezare monahala, reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca. El cuprinde manastirea propriu-zisa, biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria, sotia lui Constantin Brancoveanu, ridicata la 1696 si zugravita de Preda Nicolae si Ianache; Schitul Sfintilor Apostoli, la circa 50 de metri spre nord, ctitorit de marele staret Ioan Arhimandritul in 1698 si zugravita de Iosif si Ioan in 1700, si Schitul Sfantul Stefan, dupa numele fiului cel mare al domnitorului, la 1703 si zugravit de Ianache, Istrate si Harinte.

Manastirea Horezu infatiseaza treapta inalta de creatie a genului romanesc de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Vizitatorul din tara sau de peste hotare afla la Hurezi galeria unica a unor straluciti oameni cu larg orizont politic si carturari de la Serban Voievod si Constantin Cantacuzino Stolnicul, pana la Constantin Brancoveanu si Manastirea-Horezu (1)invatatii lui fii, opriti in manifestarea lor creatoare de tragica moarte din 1714.
Frumusetii arhitecturii si picturii se adauga dovezile unui puternic centru de cultura, care a adapostit un scriptoriu celebru, producator de iscusite traduceri, superbe manuscrise si o bogata biblioteca umanista, unica in Europa de sud-est la inceputul secolului al XVIII-lea.

Posibilitati de cazare in zona Manastirii Horezu:

Posibilităţi de cazare sunt la variatele pensiuni din oraşul Horezu sau din împrejurimi sau in cadrul mănăstirii Horezu, intrucat aceasta dispune de 24 de locuri de cazare.

Cum se poate ajunge la Mănăstirea Horezu?

a. cu autoturismul sau autobuzul pe DN65C Craiova – Horezu – DN67 – stânga DJ669 – Romanii de Jos – Mănăstirea Horezu;
b. cu autoturismul sau autobuzul pe DN7 Sibiu – Rm.Vâlcea, DN67 Rm.Vâlcea – Tomşani – dreapta DJ669 – Romanii de Jos – Mănăstirea Horezu;
c. cu autoturismul sau autobuzul pe A1/DN7 Bucureşti – Piteşti – Rm.Vâlcea, DN67 Rm.Vâlcea – Tomşani – Horezu – dreapta DJ669 – Romanii de Jos – Mănăstirea Horezu;
d. cu autoturismul sau autobuzul pe DN67 Târgu Jiu – Horezu – stânga DJ669 – Romanii de Jos – Mănăstirea Horezu;
e. cu trenul pana la cea mai apropiată gară este cea din Horezu.

Festivaluri si Evenimente Culturale in zona manastirii Horezu:

a. Targul Anual de Olarit “Cocosul de Horezu” este organizat pe platoul “Stejari” in prima saptamana din iunie, inca din anul 1974. Culori si compozitii sunt transpuse in lut, astfel reinviat de mainile iscusitilor mesteri, dar si maestri olari
b. Festivalul Eco-Etno-Folk-Film, organizat la inceputul lui septembrie la Casa de Cultura “Dinu Sararu” din Slatioara, premiaza scurt-metraje pe teme ecologice, etnologice si folclorice.
c. Fagurele de aur este sarbatoarea nationala a apicultorilor, organizata in a doua saptamana din iunie la Tomsani, la 5 km de Horezu

Muzee si alte reperea turistice in zona manastirii Horezu:

a. Galeria de arta populara contemporana Horezu se afla in Casa de Cultura “Constantin Brancoveanu” (cu sala de spectacole al carei plafon este decorat cu farfurii mari confectionate in stil popular local), pe strada 1 Decembrie, nr. 11
b. Muzeul Bisericesc al Manastirii Horezu, cu piese de arta medievala, tesaturi si carti vechi (deschis intre orele 9-17; vedeti detaliere la prezentarea manastirii)
c. Moara cu Facaie in localitatea Barzoteni
d. Casa Parsoiu, constructie cu foisor si etaj, din secolul al XIX-lea
e. Casa Memoriala I.G. Duca, construita in 1912
f. Bustul lui Constantin Brancoveanu (sculptor Rodion Gheorghita)

Localizare geografica pe harta a Manastirii Horezu:

sursa: destinatii de vacanta, Valcea turistica, locuri faine

free hit counter code