Manastirea Tismana – destinatie turistica in Targu-Jiu

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Ascunsa de ochii turistului, la doar 30 de km de oraşul Târgul Jiu, se afla un martor străvechi al culturii româneşti, anume Manastirea Tismana, oaza de liniste in mijlocul naturii.

Ctitorită de Sfântul Nicodim cu ajutorul domitorului Radu Negru Vodă, Mânăstirea Tismana este cea mai veche mânăstire din Ţara Românească şi este amplasată într-un colţ de rai, certitudine creata in urma vizitei nostre in acest loc.

Numele mânăstirii, Tismana, ca de altfel la fel ca şi al celei mai apropiate comune, înseamnă loc forticat cu ziduri.

manastirea tismana

Aceasta este şi realitatea, biserica mânăstirii fiind încojurată  de ziduri, tentandu-ne sa o asemanam cu bisericile fortificate din Transilvania. Tismana este construită în stilul bizantin de la sfarsitul secolului 14  şi este  înzestrată şi cu elemente arhitecturale de sorginte romaneasca.


foto: Sylvester Nata

Poate unul dintre cele mai interesante elemente ale bisericii este catapeteasma ce datează din anii 1765-1766  si a fost realizată în stil post brancovenesc cu ornamente suflate in aur. De asemenea mânăstirea este gazda unei imense istoriografii fiind un loc însemnat în istoria zonei.

manastirea-tismana localizare

Alte detalii, precum picturile murale, icoanele pictate pe lemn şi feluritele carţi, veşminte şi obiecte de cult foarte vechi, sunt demne de a va face sa ramaneti cu o amintire placuta despre vizita la Manastirea Tismana.

Cum ajung la Manastirea Tismana?

Daca alegeti sa vizitati aceasta atractie turistica din Targu-Jiu, puteti alege intre mai multe rute, precum:
– din oraşul Târgul Jiu, va deplasati pe drumul 67D aproximativ 30 de km;
– dinspre Drobeta Turnu-Severin cu trecere prin Poarta Motrului, pe DN 67 până la Apa Neagră şi apoi 67D până la Tismana.

Unde ma pot caza in zona Manastirii Tismana?
Posibilitati de cazare in proximitatea Manastirii Tismana sunt: Tabara Sf.Nicodim sau Hotelul Tismana ori alte pensiuni ce ofera servicii de cazare in zona.

Fotografii/Poze cu Manastirea Tismana:

Harta Manastirea Tismana:

Articol realizat de Alexandra Keyge.

free hit counter code