Manastirea Voronet – destinatie de calatorie din Bucovina

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Manastirea Voronet se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului.

Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare.

Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

De mici proporții, cu plan trilobat, având turla cu boltă moldovenească pe naos, biserica face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-și păstrează în mare măsură forma inițială.

În anul 1547 mitropolitul Grigore Roșca, văr al lui Petru Rareș a inițiat adăugirea unui pridvor închis, pentru care adoptă o soluție unică, în cadrul căreia arhitectura este vizibil subordonată decorului pictat.

Peretele de vest al pridvorului este un perete plin fără nici o deschidere, precum și pictarea zidurilor exterioare, din temelie până în streașină, lucrări ce au dat construcției o mare stralucire.

Din punct de vedere geografic, mănăstirea este situată la sud de orașul Gura Humorului din județul Suceava, pe valea râului Voroneț.

 Cel mai bun ghid turistic de buzunar pentru calatoriile tale in Bucovina

Biserica a fost înălţată pe locul unde a fost o biserică de lemn, cînd lucrările de construcţie se apropiau de final, Ştefan cel Mare dăruieşte mănăstirii prin actul de la 17 august 1488, moşia Ştilbicani.
Manastirea Voronet

Încă de pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare, dar mai ales după 1488, mănăstirea devine un important centru de credinţă şi cultură din Moldova medievală.

În 1490 la Voroneţ se fondează o scriptorie în care erau copiate cărţile necesare oficierii slujbei religioase, cel mai bun exempluar fi copierea unui Tetraevanghel de la 1490 de către călugărul Pahomie, din partea locului. Se consideră că aici a fost înfiinţată ca şi la alte mănăstiri o şcoală de slavonie unde erau aduşi pentru instruire şi eucaţie copii de boieri, de preoţi care învăţau pentru a deveni preoţi, copişti de cărţi, dieci pentru cancelariile ţinuturilor şi oraşelor, dascăli pentru biserici şi şcoli.

Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496. În scenele din altar și din naos artistul a urmărit să redea îndeosebi sensul teologal al imaginilor, realizând un ansamblu solemn, dar cu vădit caracter de monumentalitate
manastirea-voronet
Pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viață, însuflețite, firești. Frescele se disting prin coloritul lor viu, apropiat de cel al naturii înconjurătoare și în care predomină verdele și albastrul, prin compoziția larg desfășurată a diferitelor scene.
voronet pictura
Fațada de vest, cu impresionanta scenă a Judecații de Apoi, este alcatuită compozițional pe patru registre. În partea superioară se află Dumnezeu Tatăl, registrul al doilea cuprinde scena Deisis, încadrată de apostoli așezați pe scaune. De la picioarele Mântuitorului pornește un râu de foc în care păcătoșii își află chinurile.

Cel de-al treilea registru este Etimasia Sfântului Duh, simbolizat în forma unui porumbel, Sfânta Evanghelie și Protopărinții neamului românesc – având spre nord un grup de credincioși călăuziți de Sfântul Apostol Pavel, iar spre sud grupurile de necredincioși care primesc dojana lui Moise. În registrul al patrulea, la mijloc, apare cumpăna care cântarește faptele bune și pe cele rele, lupta dintre îngeri și demoni pentru suflete; în zona de nord raiul, iar în cea de sud iadul.
voronet
Cum ajung la Manastirea Voronet din judetul Suceava?

Exista mai multe posibilitati de a ajunge la Manastirea Carta, una dintre acestea si cea mai sigura ar fi prin folosirea GPS, introducand coordonatele geografice ale acestei atractii turistice, respectiv 47° 31′ 2″ N, 25° 51′ 51″ E.

De asemenea puteti ajunge cu trenul pana la statia Gura Humorului si de acolo 4 km cu autobuzul.

Dinspre Bucuresti: DN 2 Bucuresti – Urziceni – Buzau -Focsani – Adjud – Bacau – Roman – Spataresti – urmand apoi DN 2E -Comu Luncii – Gura Humorului, cea. 5 ore
DinspreCluj-Napoca : DN 17Cluj Napoca-Dej-Beclean-Salva-Nasaud – Sangeorz Bai – Vatra Domei – Pojorata – Campulung Moldovenesc -Vama – Frasin – Gura Humorului

free hit counter code