Misterele exploatarii gazelor de sist din Romania si proiectul secret „Zebra”

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

La prima vedere, situatia pare simpla, niste americani, au concesionat un anumit teren din Romania sub pretextul exploatarii gazelor de sist. De aici si pana la intrebarea „de unde au stiu americanii ca acolo exista gaze de sist” nu este decat un drum scurt.
gazele de sist si Ceausescu
Se cunoaste faptul ca, spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, in tara noastra se faceau prospectari de catre germani, asupra depozitelor de gaze de sist din Moldova si Dobrogea, acestia ajungand sa aiba si harti care sa dovedeasca acest lucru, toate acestea fiind secrete la acea vreme si ani buni dupa acel moment.

Odata cu sfarsitul acestui razboi, se pare ca aceste harti ajung pe mainile americanilor si nu ale rusilor, pentru ca mai tarziu prin 1970, sa se lege intre Ceausescu si presedintii americani relatii diplomatice fara precedent, de unde si relatiile stranse dintre Richard Nixon, Gerald Ford si James Earl Carter.

Americanii impreuna cu Ceausescu au dat nastere atunci unei colaborari romano-americane pentru exploatarea gazelor de sist, moment determinat si de faptul ca Ceausescu dorea sa intretina o industrie chimica supradimensionata, plan ce nu putea fi sustinut cu gazele pe care ni le furnizau rusii si gazele conventionale pe care le exploatam la acea perioada in Romania.
schema geologica gaze sist
Insa Ceausescu, sfatuit fiind de specialisti si oameni de stiinta cu privire la riscurile si pericolele ce  le ridica exploatarea gazelor de sist, imediat dupa cutremurul din 1977, a sistat acest proiect secret, ce purta numele de „Zebra”.

Ce la speriat pe Ceausescu – printre altele,faptul ca exploatarea gazelor de sist se face printr-un proces tehnologic numit fragmentare hidraulica ce presupune spargerea unor roci prin injectarea de lichid sub presiune la o adancime foarte mare in sol, ceea ce ar putea cauza cutremure puternice.

Dumneavoastra ce parere aveti, a procedat Ceausescu corect sau nu in privinta exploatarii gazelor de sist?

free hit counter code