Palatul Cec – cladire emblematica a Bucurestiului

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Palatul CEC din Bucuresti, una dintre emblematicele cladiri ale orasului este situat pe Calea Victoriei nr.13 si a fost numit pentru a lunga perioada de timp Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie.

Constructia palatului a inceput la 8 iunie 1897, pe locul unde pana in 1875 exista manastirea și hanul „Sfantul Ioan cel Mare”. Actuala clădire a fost ridicată după demolarea primului sediu al Casei de Depuneri, ridicat, la rândul lui, în locul mânăstirii. Realizat după planurile arhitectului Paul Gottereau și executat sub îndrumarea arhitectului român Ion Socolescu, Palatul CEC a fost terminat în anul 1900.
palatul-cec
Picturile interioare ale palatului CEC au fost executate în perioada 1900-1913 de către Mihail Simonide. Dintre ele, se detașează tabloul alegoric „Fortuna distribuind bunurile ei României în urma Independenței”, dar și tabloul „Munca” de pe peretele aulei centrale.

Palatul CEC este și una dintre cele mai rezistente clădiri din București. În ciuda puternicelor cutremure care au afectat Capitala de-a lungul timpului, structura clădirii nu a fost avariată. In prezent, în clădire își desfășoară activitatea CEC Bank și Muzeul CEC.

Muzeul CEC a fost inaugurat în septembrie 2005 și este deschis în Holul Mare al Palatului CEC. În muzeu sunt expuse obiecte inedite, martore ale evoluției istorice și economice a Casei de Economii și Consemnațiuni.

Pentru a va face o impresie despre Palatul Cec, va rugam sa vizionati colajul realizat pentru dumneavoastra:

free hit counter code