Palatul Culturii din Iasi – program, istoric, localizare si arhitectura

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Palatul Culturii din Iasi, opera arhitectilor Ion D. Berindey alaturi de A. D. Xenopol și Grigore Cerchez a fost construit intre anii 1906 – 1925. Este o impresionanta cladire, ridicata in locul unde candva se afla Palatul Domnesc.
Initial proiectata cu 365 de camere,construcția s-a rezumat doar la 298 încăperi cu o suprafață de aproximativ 36.000 m2. La fațadă sunt 92 ferestre, iar la mansardă alte 36 în ogivă și două rânduri de baghete.

Palatul Culturii - Iasi

Palatul Culturii – Iasi

A fost Palat Administrativ si de Justitie, urmand ca din 1955 sa i se dea o destinatie culturala, gazduind mai multe institutii culturale importante din Iasi. In al doilea razboi mondial, palatul a servit drept cazarmă trupelor germane și ulterior trupelor sovietice. Palatul este construit in stil neogotic.

Printre salile Palatului Culturii din Iasi, putem admira arhitectura unora ca „Sala gotică” unde intalnim un mozaic interesant „Sala Voievozilor” unde vei gasi o galerie cu medalioane cu toti domnitorii Moldovei si cu regii Romaniei.

Palatul Culturii din Iasi - privire de detaliu

Palatul Culturii din Iasi – privire de detaliu

In turnul central, ce este pozitionat frontal,exista orologiul cu carillonl, format din opt clopote care reproduc, din oră în oră, „Hora Unirii”. Palatul Culturii gazduieste Complexul Muzeal National „Moldova” compus din Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, Biblioteca Județeana „Gheorghe Asachi”.

Turnul central al Palatului Culturii din Iasi

Turnul central al Palatului Culturii din Iasi

Mai nou, Palatul Culturii din Iasi a fost integrat intr-un complex comercial si de agrement, numit Complexul comercial Pallace, o imbinare intre clasic si modern intr-o ambianta desavarsita a locului.

free hit counter code