Pestera si ghetarul Scarisoara – colt de rai in satul Garda de sus din Muntii Apuseni

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Dupa cum ne-am obisnuit,Romania are ce arata,de la relief si pana la bazinul hidrografic si atractiile speologice de pe intregul teritoriu al tarii.

O destinatie de vacanta pe care ar trebui sa o aveti in vedere este Pestera Scarisoara care gazduieste Ghetarul Scarisoara,localizata in Muntii Apuseni in satul Garda de Sus.
prestera scarisoara garda de sus muntii apuseni 1
Nimic nu prevesteste privelistea ce urmeaza,atunci cand astepti dupa ce ti-ai luat biletul,impreuna cu ceilalti turisti,intrarea in incinta acestei atractii turistice deosebite.Pestera este situata la o altitudine de aproximativ 1170 m si are o varsta de cateva mii de ani,mai precis 3000 de ani.
prestera scarisoara garda de sus muntii apuseni 6
Pestera Scarisoara este deosebita atat prin formatiunile de gheata ce le gasim aici,dar si prin lungimea sa de 720 si volumul imens de apa inghetata pe care il are.
prestera scarisoara garda de sus muntii apuseni 2
Dupa o coborare de 48 de metri prin avenul pesterii Scarisoara,ce o consider o aventura,datorita temperaturii care scade cu fiecare metru si a periculozitatii coborarii,fiindca pur si simplu iti ingheata mana pe bara de metal a scarii iar scarile sunt usor inclinate in jos si alunecoase,in unele locuri si inghetate,ajungi la intrarea in pestera unde vei observa o „sala” destul de mare,numita „Biserica” cu un coridor din lemn pe care sa pasesti inca 68 de metri pana ajungi in Rezervatia Mare a Pesterii Scarisoara.
prestera scarisoara garda de sus muntii apuseni 4
Destul cu descrierea locului,acum este timpul sa iti spun cum sa ajungi la Pestera si Ghetarul Scarisoara:

– cu autovehiculul,pana in apropierea ghetarului,cu 3-4 km,veti putea urca pe drum asfaltat din centru comunei Garda de sus;
– pe jos,urmand marcajele turistice cu cruce rosie cu plecare din centrul comunei Garda de sus,traseu de 2-3 ore;
prestera scarisoara garda de sus muntii apuseni 3
Programul de vizitare este zilnic intre orele 09 – 17.Totusi,tin sa va anunt ca din spusele celor ce au vizitat-o recent,atractia si-a cam pierdut din farmec din lipsa de intretinere.

sursa foto: dincolodeharti

free hit counter code