Pestera Movile din Dobrogea – atractie turistica cu un ecosistem unic in lume

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Pestera Movile din Dobrogea – atractie turistica cu un ecosistem unic in lume, a fost descoperita accidental in anul 1986, cu ocazia unor prospectiuni ale solului pentru amplasarea unei centrale electrice in zona Marii Negre.

Poate credeti ca Pestera Movile din Dobrogea este o pestera ca oricare alta din Romania…dar nu este astfel.

Aceasta pestera a surprins prin ecosistemul sau, intreaga lume stiintifica precum si specialisti din cadrul N.A.S.A, care au comparat atmosfera din pestera cu cea de pe Marte.
pestera movile din dobrogea

Ce este atat de special in legatura cu Pestera Movile din Dobrogea?
Ecosistemul din aceasta pestera exista datorita chimiosintezei, deoarece pestera a fost separata de mediul exterior timp de 5,5 milioane de ani.

In Pestera Movile au fost descoperite 35 de specii noi, adaptate unei existente intr-un mediu ce abunda in hidrogen sulfurat, dioxid de carbon si metan, concentratia de oxigen de aici fiind infima in raport cu gazele enumerate.

microorganism din pestera movile

Incepand cu anul 1990, Pestera Movile impreuna cu ecosistemul sau unic in lume si totodata atat de fragil a început sa fie explorata de catre speologi si alti oameni de stiinta.

Pestera Movile este declarata rezervatie stiintifica de interes mondial si este inchisa vizitatorilor. Surprinzator, apa ce se gaseste pe alocuri in aceasta pestera nu provine de la suprafata, ci din rezerve antice, blocate de timp in piatra.

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa ne urmaresti si pe Facebook, da LIKE paginii Romania Original.

free hit counter code