Pestera Romanesti – pestera concertelor de muzica simfonica

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Peștera Românești este situată la sud-est de satul Românești din județul Timiș în versantul stâng al Văii Fărășești, munții Poiana Ruscă. Este renumită pentru acustica deosebită și concertele ținute în ea.

Face parte din categoria peșterilor mijlocii, cu dezvoltarea totală de 1.450 m, dispusă orizontal pe 3 nivele. Intrarea principală este orientată spre N-NV, este lată de 9,5 m și înaltă de 2 m, fapt ce permite o iluminare difuză până la circa 70m. Pe această porțiune pereții sunt înverziți de alge. În Sala Liliecilor săpată in brecie tectonică (foarte puține cazuri în peșterile din țară) se găsește o colonie permanentă de lilieci. Etajul superior și cel mijlociu au caracter subfosil.
pestera romanesti 1
Etajul inferior, cu caracter subfosil este accesibil doar speologilor. Sălile principale s-au format la intersecția mai multor falii.

Primele cercetari cu caracter speologic au fost făcute în secolul XIX de T. Orthmayr (1872).

Săpături arheologice ulterioare, au scos la iveală oase de urs de cavernă și obiecte provenind de la o așezare neolitică: un depozit de cereale, ceramică aparținând culturilor de Tisa și Coțofeni, precum și o vatră acum reconstituită și expusă la Muzeul Banatului din Timișoara, unde se păstrează și resturile de urs de cavernă.
pestera romanesti
In anii 1960 peștera intră in atenția ISER București prin Ștefan Negrea, Alexandina Negrea și Vasile Sencu.

Ulterior peștera și intreaga zonă carstică din versantul stâng al Văii Farasesti este explorată de către clubul Speotimiș care aduce noi contribuții majore la cunoașterea genezei peșterii.

Începând din anul 1984, Asociația Speologică Speotimiș organizează în Sala Concertelor din această peșteră o serie de concerte la care au participat nume sonore ca: Filarmonica Banatul, Ștefan Ruha, Kathleen Evans, Alexandra Guțu, Gabriel Croitoru, Corala „Sabin Drăgoi”, grupurile “Bega Blues Band”, “Survolaj”, “ Nightlosers”, “Cargo”, “Celelalte Cuvinte”, “Implant Pentru Refuz” și nu în ultimul rând “Zdob și zdub” care au adus în Peștera Românești un număr record de 2.000 de spectatori.

Video concert muzica simfonica in pestera Romanesti:

free hit counter code