„Pietrele vii” sau trovantii din Ulmet, judetul Buzau

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

„Pietrele vii” sau trovantii din Ulmet, judetul Buzau

Daca amatorii de conspiratii ar vrea sa vada un loc unde presupuse farfurii  zburatoare s-ar fi prabusit pe Pamant, ei bine, locul din Ulmet, Bozioru din judetul Buzau este ideal.

Misterioasele pietre s-au format in nisipul de pe fundul Marii Sarmatice sau Oceanul Paratetis care acoperea acum peste 20 de milioane de ani teritoriul actual al Romaniei.

Localnicii le numesc babe, termen utilizat in cazul formelor din piatra din regiunea montana simbolizand imaginea se pare a unor divinitati montane.

trovantii din ulmetuEste greu de inteles ce inseamna trovantii de la Ulmet, Bozioru. Formele din piatra au fost examinate de catre specialisti in domeniu care au concluzionat faptul ca sunt foarte vechi si create probabil prin depuneri in cavitati circulare pe fundul marii.

trovanti buzauMulte dintre acestea au un echilibru ciudat, insa toate sunt paralele si orientate catre acelasi punct cardinal.

Una din legendele din Ulmet sustine ca trovantii se misca iar acest lucru ar fi fost demonstrat de masuratorile facute de localnici care au costatat ca in decurs de 7 ani unii din trovanti s+au miscat cu 1-2 metri din locul initial.

trovant din buzauSpecificul trovantilor este ca isi maresc volumul in timp prin depunerea exterioara de sedimente. Trovantii mai sunt numiti in folclorul popular si pietre vii din aceasta cauza.

free hit counter code