Rezervaţia de la Satchinez – Delta Banatului

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Pe un tărâm ascuns în Banat, pe locul vechilor mlaştini ce au dăinut aici până în secolul al VIII-lea, ni se deschide în faţa ochilor o oază plină de viaţă: Rezervația naturală de Satchinez, cunoscută drept delta Banatului.

Paradisul ascuns de la Satchinez se întinde pe o suprafață de circa 72 de hectare, cu o zonă tampon ce a fost mărită recent cu ajutorul fondurilor europene pentru refacerea şi conservarea mlaştinilor.

De fapt, rezervația este mult mai mare, ajungand undeva la aproximativ 1200 de hectare, dacă  includem pe langă rezervația propriu-zisă și zona  formată din Acumularea Satchinez, Balta Bărăteaz, Balta Mare și Balta Zootehnie, precum si Balta Verbuncu.
mlastina-satchinez
Înființată în anul 1942 de ornitologul Dionisie Linția, Rezervația naturală de la Satchinez este mai mult o rezervație ornitologică fiind paradisul păsărilor. Regăsim aici cam 40% din speciile de păsări întâlnite pe teritoriul României.
Rezervația de la Satchinez este gazdă a peste 130 de specii de păsări migratoare similar celor pe care le întalnim și în Delta Dunării, pescarusi și egrete, lișițe sau stârci, rațe.
delta banatului 1
Vegetația luxuriantă, stuf, sălcii, trandafiri salbatici, crează un mediu procpice pentru reproducerea păsărilor, dar nu numai. Pe teritoriul rezervației își au adăpost și căprioare, porci mistrești sau vulpi.Peisajul este unul perfect. Putem observa o îmbinare a vegetației cu oazele de apă completată de minunatele flori de câmp și trandafirii sălbatici.

În cadrul rezervației sunt protejate animalele și vegetația, pescuitul, vânatul, precum și defrișatul fiind interzise. Numele rezervației este dat de localitatea cea mai apropiată, ce are o istorie veche. Se crede că „chinez” era de fapt „cneaz” deoarece de aici s-a ridicat Paul Chinezu, comitele Timișoarei, spaima turcilor. Se spune că avea o cruzime îngrozitoare și putere uimitoare care îi înspăimânta pe dușmani.

Cum ajung la Rezervatia naturala de la Satchinez – Delta Banatului?
Pentru a ajunge la Satchinez există mai multe posibilități, însă drumul cel mai accesibil și drept pleacă din Timișoara pe DJ 692 către Sânandrei, apoi către Hodoni și de acolo încă 2 km până la Satchinez. În total trebuie să parcurgeți cam 32 de km. Cât despre cazare, vești proaste, in zonă nu sunt posibilități de cazare.

free hit counter code