Romania intre traditie si sarbatorile importate din Occident

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Romania este o tara cu traditii si obiceiuri mostenite din mosi-stramosi, de la cei care au trait pe meleagurile Daciei de odinioara, de la stramosii nostri daci si de la traci din care se trage mare parte din populatia Europei de astazi.

Cultura populara romanesca se bucura de sarbatori precum Dragaica sau Sanzienele si Dragobetele, alaturi de altele care nu sunt asa de cunoscute dar care exista de mii de ani pe acest pamant sfant al Romaniei.

Daca este sa vorbim despre Sanziene, sarbatorite in noaptea de 23 spre 24 iunie,originea lor este straveche, fiind strans legata de cultul soarelui, Sanzienele se regaseau in persoana unor femei deosebit de frumoase, preotese ale soarelui, un soi de fiinte divine ce stateau adapostite in misterul si intunecimea codrilor romanesti, pe unde omul nu umbla despre care vei putea citi intr-un articol viitor.
Sanzienele - sarbatoare romaneasca
Dragobetele, cunoscuta drept sarbatoarea iubirii la romani, sarbatorita in ziua de 24 februarie, zi in care tinerii, reprezentati de fete si de baietii deopotriva se imbracau in tinuta de sarbatoare si daca vremea era prielnica, plecau prin paduri sa caute mugurii primelor flori de primavara, deasemenea zi prielnica cunoasterii tinerilor si stabilirii viitoarelor sotii. Exista si o strigatura „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti” ce se rostea, desigur, vom scrie si despre aceasta sarbatoare intr-un articol viitor.
Dragobetele - sarbatoare romaneasca
Insa trebuie sa continuam ideea acestui articol si anume aceea ca Romania se afla intr-o perioada in care isi uita sarbatorile originare, precum Sanzienele si Dragobetele, fiind intoxicati cu sarbatori importate din Occident, precum Halloween-ul sau Valentine’s Day sarbatori de origine americana, ce nu au nicio legatura cu traditiile si obiceiurile poporului roman.
nnbbhhyy
Este timpul sa luam initiativa, sa ne invatam copii despre sarbatorile romanesti vechi si sa ii invatam sa pastreze traditiile, departe de a fi pacaliti de sarbatori precum cele enumerate deasupra, introduse in Romania in scop comercial…

Se poate dragi romani, se poate, impreuna vom reusi!

Comments are closed.

free hit counter code