Rosia Montana si metalele rare de o valoare mult mai mare decat aurul ce va fi extras

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Se pare ca multe aspecte ale exploatarii de la Rosia Montana ne sunt ascunse. Rosia Montana Gold Corporation sau RGMC,sub pretextul unei exploatari a aurului din zona ar putea extrage si alte metale rare,ce sunt mult mai valoroase decat aurul,datorita greutatii cu care sunt descoperite pe pamant.

Compania canadiana Gabriel Resources a preconizat ca in urma exploatarii minereului din Rosia Montana vor recupera aproximativ 300 de tone de aur si 1600 tone de argint. Insa un geolog, pe nume Aurel Sântimbrean ce sa procupat cu studii geologice in zona in ultimii 20 de ani sustine ca Rosia Montana nu ar avea atat aur cat presupune Gabriel Resources,dar si faptul ca aici se gasesc si alte metale rare, de o valoare net superioara aurului.
Rosia Montana
Preconizarile companiei canadiene se pare ca sunt eronate,zacamintele de aur de la Rosia Montana fiind dispuse in plan vertical,deci implicit,cu cat se va cobora cu exploatarea mai putin aur va fi extras pe tona de minereu,implicit se va inregistra si un profit mai scazut al societatii canadiene si direct legat de aceasta situatie va fi si suma pe care o va incasa statul roman care va fi deasemenea cu mult diminuata.

In contractul de concesiune existent intre statul roman si Gabriel Resources exista o clauza,conform careia,orice alt metal care va fi extras din minereu in afara de aur va intra in proprietatea companiei canadiene. Se pare ca minereul de la Rosia Montana contine si alte metale din care se va extrage o contitate importanta,pentru care Gabriel Resources nu va plati nimic statului roman.

Acest geolog sustine faptul ca in 1973, in urma recoltarii unei probe de aprox. 370 kg de minereu din muntele Cetate,unul din muntii ce va fi exploatat la Rosia Montana, au ajuns la concluzia ce in urma exploatarii zoneise vor obtine:

– 1,5 grame de aur pe tona;
– 11,7 grame de argint pe tona;
– 5000 grame de arseniu pe tona;
– 1000 grame de titan pe tona;
– 10 grame pe tona de molibden;
– 2500 grame de vanadiu pe tona;
– 30 grame de nichel pe tona;
– 30 grame de cobalt pe tona;
– 300 de grame de galiu pe tona;

Desigur, aceste cantitati nu exclud existenta in zona a altor metale precum wolframul si uraniul. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in aceasta situatie care va produce un dezastru ecologic in zona si va saraci tara de resurse,oferite aproape gratuit.

Si un scurt clip,pentru a va da seama de impactul asupra mediului in urma exploatarii aurului de la Rosia Montana cu cianuri:

sursa foto: CODRUTA DRAGOESCU

free hit counter code