Salina Praid – atractie turistica din judetul Harghita

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Salina Praid isi face prezenta in documentele vremii prin anul 1200 cand este atestata documentar si impreuna cu alte doua saline, precum Ocna de Jos si Ocna de Sus, fac parte din bazinul munților Gurghiului.

Salina Praid, situata geografic in judetul Harghita, este o mină de sare gemă.

Depozitul de sare de la Praid, ar avea conform cercetarilor, o vechime estimata la peste 13 milioane de ani.

Se presupune că zăcămintele de sare din această zonă s-ar fi format acum circa 13,5 milioane de ani, când in aceasta zona s-ar fi aflat o mare de mici dimensiuni si cu o clima foarte calda.

Salina de la Praid este speciala datorita diametrului depozitului de sare care ajunge la circa 1,2 – 1,4 km si o adancime de aproximativ de 2,6 – 2,8 km, fiind astfel printre cele mai mari saline din tara.

Datorită exploatărilor de sare ce au avut loc aici din timpuri indelungate, in interiorul depozitului de sare de la Praid s-au format goluri in care s-a format un climat specific cu temperaturi constante.

Astfel s-au creat si conditii propice pentru vindecarea multor afectiuni respiratorii ale oamenilor care vin sa viziteze salina Praid, motiv pentru care, aici a fost deschisa o baza de tratament inca din anul 1980.
salina praid
sursa foto
Surse istorice atesta faptul ca la Praid se exploata sare inca din vremea romanilor, care neavand utilaje performante pentru acea vreme, exploatau sarea numai la suprafata. In locul exploatarilor vechi de sare de pe timpul romanilor, astazi sunt lacuri saline.
salina praid 2
sursa foto

In interiorul salinei sunt amenjate spații de recreere, spații de joacă pentru copii, restaurant, capelă pentru rugăciune, dar și un muzeu care prezintă metodele de extragere a sării din cele mai vechi timpuri până azi.
salina praid 3
sursa foto
Biletul de intrare in Salina Praid are un pret de 22 de lei pe zi pentru adulti si de 12 lei pe zi pentru copii si studenti. Cei ce doresc sa urmeze o terapie indelungata pe baza aerului din salina, precum si cei care vor doar sa se simta bine pentru o perioada mai lunga de timp la Salina Praid, isi pot face abonamente.

In apropierea Salinei Praid, mai precis la o distanta de 10 km, gasim statiunea Sovata. In zona va puteti caza in mai multe pensiuni, oferta fiind destul de generoasa in acest sens.

Articol realizat de Alexandra Keyge.

free hit counter code