Salina Turda – paradisul subteran din Turda

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Un important obiectiv turistic al Transilvaniei este Salina Turda,un adevarat muzeu de istorie a mineritului dar si o oaza de sanatate pentru persoanele cu probleme de sanatate.
Salina Turda lacul subteran
Exploatarea de sare la Turda a inceput inainte de venirea romanilor pe plaiurile Daciei si dureaza si astazi. Prima mentiune scrisa sub forma unui document ce aminteste de Turda, dateaza de pe la 1075 si a fost emis de cancelaria maghiara.

In secolul 13 apare mentiunea de Ocna de la Turda in documentele timpului. Exploatarea de sare din mina de la Turda nu a fost atat de intensa pana in secolul 17, cand habsburgii au inceput sa exploateze serios rezerva de sare de la Turda, minele din zona intrand sub puterea imperiala habsburgica. Urme ale acestei stapaniri exista si astazi, prin numele purtat de majoritatea galeriilor din Salina Turda.
Salina Turda din Cluj 2
Din toate galeriile existente la Salina Turda, numai cateva sunt inchise vizitatorilor si anume „Mina Iosif” si „Mina Anton”. Celelalte galerii si sali, putand fi vizitate cu usurinta de turisti. Business Insider a cotat Salina Turda printre cele mai frumoase locuri subterane din lume.
Salina Turda din Cluj 3
In Salina Turda se poate intra prin 2 locuri, prin str.Salinelor Nr.54B sau prin str.Aleea Durgaului Nr.7, ambele din Turda, judetul Cluj. Salina se poate vizita zilnic, intre orele 09.00 si 16.00, pretul biletelor variind intre 10 lei si 20 de lei, in functie de categoria de varsta a vizitatorului. Puteti beneficia si de o baza de tratament in zona Salinei Turda.

Salina Turda – videoreportaj

Articol realizat in colaborare cu: Mariana Balint

free hit counter code