Top 3 cele mai adanci lacuri din Romania

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Romania, este una dintre cele mai frumoase tari europene, cu formatiuni geografice interesante si sute de atractii ce te lasa cu amintiri placute odata ce le-ai vizitat. Printre multele sale atractii turistice si destinatii de vacanta, trebuie sa amintim si de lacurile Romaniei, fie ele artificiale, create prin prabusirea unui versant montan sau glaciare.

Unele dintre aceste lacuri surprind prin intinderea de apa, altele prin culoarea ce se observa la suprafata, altele prin legendele ce se povestesc de catre localnici, dar cele 3 lacuri pe care vi le vom prezenta astazi, ies in evidenta prin adancimea lor foarte mare, dupa cum urmeaza:

1. Lacul Zănoaga Mare se spune că este cel mai adânc lac glaciar din ţara noastră, cea maximă nefiind atinsă de la început, ci la mijlocul lacului, unde măsurătorile ajung la 29 de metri. Interesant la acest lac şi care l-a făcut să fie remarcat şi de străini este faptul că face parte din Parcul Naţional Retezat, unul dintre cele mai frumoase zece monumente naturale din lume
lacul zanoaga

2. Lacul Vidraru este cel mai adânc lac de acumulare, amenajat pentru productia de energie electrica, irigatii si prevenirea inundatiilor. Lacul este situat între Muntii Fruntii si Ghitu, adunând laolaltă apele raurilor Capra, Buda si ale câtorva afluenti directi – Raul Doamnei, Cernatul si Valsanul, Topologul, raul Valea lui Stan si Limpedea. Lacul are un debit total de cca. 5,5 mc/s, suprafata sa totală fiind de 893 hectare, lungimea de 10,3 km, latimea maximă de 2,2 km si o circumferintă de 28 kilometri.
Barajul Vidraru - Curtea de Arges0
3. Lacul Avram Iancu din judeţul Sibiu mai este cunoscut şi sub numele de Lacul Ocna Mare sau Ocna Pustie. Acesta este, spun specialiştii, cel mai adânc lac antroposalin din ţara noastră şi unul dintre cele mai adânci din Europa, având o adâncime maximă ce ajunge la 132,5 metri, după alte măsurători fiind indicată chiar o adâncime de 160 metri. Desi este cunoscut faptul că acest lac este cel mai adânc lac salin din ţară, sunt foarte mulţi cei care nu se sperie de acest lucru şi se îmbăiază aici, proprietăţile apei depăşind, iată, teama viscerală faţă de abisul din adâncuri.
lacul avram iancu

free hit counter code