Traditii si obiceiuri de Mos Nicolae – 6 decembrie

APRECIAZA ACEST ARTICOL>>>

Moş Nicolae, asteptat anul de copiii din Romania este un sfant ce are o semnificatie aparte pentru noi.

Tradiţia spune ca in fiecare an, copiii trebuie sa isi lustruiasca ghetutele in asteptarea lui Mos Nicolae, care le va aduce daruri daca au fost cuminti sau cine stie, o nuielusa daca nu au fost cuminti in cursul anului

Sfantul Nicolae, in alte cuvinte episcopul din Myra – Lichia ce se afla pe teritoriul Turciei de astazi, era o persoana cu o credinta nemarginita in Dumnezeu si a trait in secolul al IV- lea d.Hr.

Traditia conform careia Sfantul Nicolae ar darui nuieluse copiilor obraznici isi are originile in anul 325, cand acesta a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, ocazie cu care Sfantul Nicolae i-a dat o palma lui Arie, preot din Alexandria care sustinea faptul ca Isisus Hristos nu este de aceiasi natura cu Dumnezeu.

Sfantul Nicolae sau Nicolae de Myra este cunoscut pentru nenumaratele sale fapte bune si miracole, numele sau traducandu-se prin „biruitor de popor“.

daruri de mos nicolae 6 decembrieAcesta provenea dintr-o familie bogata si la moartea părinţilor săi a dăruit întreaga avere celor nevoiaşi. Sfantul Nicolae ajuta săracii, de unde si legenda tatalui ce avea trei fiice pe care vroia sa le trimita sa practice prostitutia din cauza saraciei. Se spune ca acele fete s-au rugat Sfantului Nicolae sa le ajute şi acesta a umplut şosetele fetelor cu galbeni. Totodata, legenda spune ca intr-o noapte Nicolae le-a aruncat fiecăreia pe geam, câte un săculeţ cu bani, saculeti care au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete, de aici si obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

Sfântul Nicolae este atat protectorul saracilor cat si al copiilor, marinarilor, victimelor judecatii nedrepte, fiind un sfant venerat in intreaga lume. Traditia spune ca acest sfant ajută vaduvele, orfanii si fetele ce doresc sa se marite.

Conform traditiei in ziua de 6 decembrie, crestinii trebuie sa puna in apa crengute de mar, care daca infloresc pana in Anul Nou, este semn ca anul ce urmeaza va fi unul roditor.

Moastele Sfântului Ierarh Nicolae, ce a murit in anul 340 sunt tinute intr-o biserica inchinata acestuia, în Bari, localitate din sudul Italiei.

Sfantul Nicolae sarbatorit in intreaga Europa, imbraca cate un specific diferit in fiecare tara, insa sarbatoarea isi pastreaza in esenta sa, bucuria de a darui.

free hit counter code